Cursus Elektrotechniek voor karnavalswagens

Voor wie is deze cursus?
We zien steeds meer techniek in alle wagens komen. Dit wordt ook door veel jonge clubs overgenomen, maar vaak ontbreekt de kennis over de elektrotechnische kant ervan. Daarom biedt de Boemeldonck Academy jullie een cursus elektrotechniek voor karnavalswagens aan. Tijdens de cursus wordt geleerd hoe elektrotechniek werkt in de praktijk, maar wordt ook stilgestaan bij de veiligheidsaspecten van werken met elektrotechniek. Deze cursus is gericht op de personen die bij de karnavalsclub verantwoordelijk is voor de  elektro(technische)installatie op de wagen, of voor degene die hier mee wil starten.

Vanaf welke leeftijd mag je je inschrijven?
We richten ons voornamelijk op de jeugdclubjes (BK, BKK, beginnende B). De leeftijd is vanaf een 14 t/m 99 jaar. Bij veel aanmeldingen kan het zijn dat we de cursisten op twee verschillende dagen laten komen. Dit hangt er vanaf welke van de 3 cursussen er gekozen wordt. Ben je jonger dan 14 (of ouder dan 99) maar wil je héél graag deelnemen? Neem dan ruim van tevoren even contact met ons op, zodat we kunnen kijken wat we voor je kunnen doen. Mensen met ambitie helpen we graag vooruit!

Wat verwachten wij van jou?
Wij verwachten van jou dat je als deelnemer aan de cursus de intentie hebt om betrouwbare, maar vooral ook veilige elektrotechnische installatie te ontwerpen en maken voor jouw karnavalsclub. Het zou erg helpen als je zelf al iets af weet van de basis elektrotechniek, mocht dit niet zo zijn geen paniek. We geven deze cursus in verschillende kennis niveau’s waardoor je jezelf in kan schrijven op de cursus die denkt het beste bij je te passen.

Wat kost het?
Aan de cursus zijn verder geen kosten verbonden. We hebben een aantal clubs/bedrijven

die ons wat materiaal beschikbaar stelt. Voor de cursisten verwachten we alleen een proactieve houding bij het denk en sleutelwerk tijdens de cursus.

Wanneer en waar is het?
De cursus bestaat uit drie verschillende niveaus. De Beginners, Ervaren en Gevorderden. De locatie van de bijeenkomsten zullen op tijd kenbaar gemaakt worden bij de cursisten. De bijeenkomsten zullen per niveau plaatsvinden in September en/of Oktober.

Momenteel zijn de volgende data gepland:

VOLGT (Beginners)

VOLGT (Ervaren)

VOLGT (Gevorderden)

Wat ga je leren?
Tijdens de cursus wordt geleerd hoe elektrotechniek werkt in de praktijk, maar wordt ook stilgestaan bij de veiligheidsaspecten van werken met elektrotechniek. We hebben de cursus ingedeeld in drie verschillende niveaus. Bestaande uit een beginners, ervaren en gevorderden cursus. De cursusdag wordt afgewisseld met theorie en praktijk opdrachten. Hieronder staat in het kort beschreven wat je kan verwachten per niveau. Hiermee kun je zelf inschatten wat je niveau is en je inschrijven voor de juiste cursus. Mocht je niet precies weten welke niveau bij je past, geef dit dat aan in het aanmeldformulier. We zullen dan contact met je opnemen.

Niveau 1: Beginners
Heb je totaal geen ervaring met elektrotechniek, maar wil je dit wel leren en toepassen bij jullie karnavalswagen? Meld je dan aan voor de beginners cursus. Tijdens deze cursus gaan we in op welke spanningsniveaus er zijn. Hoe sluit je nu verschillende soorten stekkers aan en wanneer gebruik ik nu een elektromotor en hoe sluiten we die aan. We bespreken wanneer je juist voor een elektromotor, hydrauliek of pneumatiek kiest en wat hier de voor en nadelen van zijn. Daarnaast laten we zien hoe je veilig kunt werken en de juiste gereedschappen weet en kunt gebruiken.

Je kunt na deze dag zelfstandig simpele schema’s lezen voor het aansturen en aansluiten van een elektromotor via een relais.

Niveau 2: Ervaren
Heb je enige ervaring in de elektrotechniek en heb je natuurkunde gehad op school, kan je je aanmelden voor de ervaren cursus. Tijdens deze cursus gaan we in op de

spanningstypes/ niveaus,

selecteren van de juiste kabel diameters,

– welke beveiligingen passen we toe (zekeringen etc.),

– noodstop circuits,

we behandelen voorbeeld schema’s voor het aansturen van motoren en
pneumatiek cilinders,

– generator kiezen en de aarding ervan.

Je kan na deze dag zelfstandig schema’s lezen voor het aansturen van een elektromotor

of pneumatiek cilinders via een relais. Tevens weet je hoe je een generator weet te selecteren.

Niveau 3: Gevorderden
Ben je voornemens om zelf de schakelkast voor jullie wagen te bouwen waarmee je al je bewegingen centraal aan kunt sturen en heb je al enige ervaring in aansluitwerk maar ontbreekt het je aan kennis in het kiezen van beveiligingen, bepalen van de te gebruiken generator, typen van voedingsnetten, aarding en aardlekbeveiliging, lezen en maken van schema’s, toepassen en instellen van frequentieregelaars, slim opbouwen en indelen van jouw schakelkast dan is de gevorderde cursus voor jouw bedoeld.

Je kan na deze dag zelfstandig een schakelkast ontwerpen en de basis instellingen van frequentieregelaars selecteren. Daarnaast zorg je met de juiste beveiligingen en aardingen voor een betrouwbare en veilig installatie!

En verder…
Ben je er klaar voor om je aan te melden voor de cursus! Sterker nog mocht er nog plek over zijn raden we je zeker als beginner aan om je ook in te schrijven voor de ervaren en gevorderden cursus, zodat jij een “expert” wordt voor jullie elektrotechnische installatie op jullie wagen.

Een van de belangrijkste doelen van de Boemeldonck Academie is om mensen met elkaar
in
contact te brengen en kennis en kunde te delen in een netwerk. Je kunt na de cursus bij de  Boemeldonck Academie terecht voor:

– Tips en feedback op je installatie.

– Wanneer je op zoek bent naar een ervaren bouwer die mee wilt kijken met jullie
elektrotechnisch ontwerp.

– Informatie over elektro/techniek

– Alle overige vragen die je hebt over het onderwerp elektrotechniek

Door wie wordt de cursus gegeven?
De bijeenkomsten worden begeleid door Gerard Schets, Tim van Hulst, Tom Marijnissen en Paul Goos.


Begint het al te kriebelen? Schrijf je dan nu in!