BAK Karnavalslezing op 31 januari 2024

Nieuw! BAK Karnavalslezing op 31 januari 2024

Op woensdagavond 31 januari om 20.00 (inloop vanaf 19.45) zal de eerste editie van de BAK-karnavalslezing plaatsvinden bij Marktzicht. Een avond met achtergrond en wat diepgang over karnaval. Wat stond er aan de oorsprong van karnaval? Hoe zijn bepaalde tradities ontstaan? Wat is typisch voor Boemeldonck? Deze en vele andere vragen zullen aan bod komen. De lezing zal jaarlijks in de aanloop naar karnaval georganiseerd worden en steeds door iemand anders worden gegeven. Zo leren we ieder jaar weer wat bij over ons mooie karnaval en is er natuurlijk ook ruimte voor vragen en een gezellige nazit.

De eerste lezing zal verzorgd worden door Frank Timmers en is getiteld “Het Spel Carnaval”:

De belangrijkste reden om carnaval te vieren is omdat we dit vorig jaar ook deden. Het zit in de Brabander. Maar wat vieren we eigenlijk?

Carnaval is een spel dat we samen spelen. Van de gewone vierder en wagenbouwer tot de burgemeester die de sleutel van stad of dorp afstaat aan de tijdelijke machthebber, de prins. Zoals ieder spel heeft ook carnaval gebruiken en regels. Frank Timmers zocht naar verklaringen en vertelt hierover tijdens zijn presentatie ‘Het Spel Carnaval’. Het wonderlijke feest kent vele elementen die allemaal een verhaal hebben: van de plaatsnamen en motto’s tot de raad van elf en de nar, het getal 11, het verkleden, tonpraten en de prins. Waarom is deze van oorsprong en in veel plaatsen nog altijd een man? Al deze zaken komen aan de orde.

Frank Timmers (Prinsenbeek, 1966) is journalist, oud-voorzitter van de BAK, medeoprichter en oud-secretaris van de Brabantse Carnavals Federatie en juryvoorzitter van zowel het Corso Zundert als het Fruitcorso in Tiel.

Kosten €5 inclusief koffie/thee + andere consumptie. Meld je hier aan. Betaling kan op de avond zelf voldaan worden.