Boemeldonck Academie van start

Een aantal enthousiaste (oud-) bouwers van verschillende clubs in Boemeldonck hebben de handen ineengeslagen en hebben een “Boemeldonck Academie” ontwikkeld. In samenwerking met de BAK, de organisator van het karnaval in Boemeldonck, gaat de academie in mei 2023 van start. Het doel? Kennis, ervaring en passie van (oud-) bouwers overdragen op jongere clubs. Diverse vlakken van het bouwproces worden behandeld. Van het ontwerpproces tot het bouwen van de wagen (inclusief het vormen, gazen, plakken en spuiten van de wagen), en van bestuurlijke taken en verantwoordelijkheden tot veiligheid op de bouwplaats. Hiermee wordt het bestaande cursusaanbod van de BAK, met onder meer een lascursus, uitgebreid. Op die manier worden clubs geholpen en blijft kennis en talent behouden om op deze manier de toekomst van de optochten en het Boemeldonks karnaval veilig te stellen. Nu en in de toekomst.

“In Boemeldonck is er veel talent en een groot netwerk van ervaren bouwers. Het is zonde dat we dit niet altijd volledig benutten”, zegt Thomas van Gool, voorzitter van de BAK van Boemeldonck. “Het delen van deze middelen en kennis vinden we belangrijk om samen het Boemeldoncks Karnaval verder te stimuleren. De jeugd heeft de toekomst. We willen graag de jeugd hun talenten verder laten ontdekken en ontwikkelen. En dat kan op vele fronten binnen ons dorp.”

Met de Boemeldonck Academie willen de (oud-) bouwers ervoor zorgen dat de jeugd in de breedste zin van het woord ondersteund en gefaciliteerd wordt, in kennis en kunde die ook buiten karnaval relevant is. “We horen vaak van de jeugd dat ze in de bouwschuur meer leren dan op school, zowel op sociaal als op technisch vlak”, zegt Marcel Korving, een van de initiatiefnemers van de Boemeldonck Academie.

Komend seizoen zien we als pilot. Hierbij staat de behoefte van de clubs duidelijk centraal. De vorm en opzet van de cursussen zullen dan ook van elkaar verschillen. Van workshops die meerdere avonden beslaan tot coaching tijdens het bouwen. Voor startende clubs, ouders, maar ook voor de meer ervaren clubs.

De eerste cursussen starten in juni. Hou de social media kanalen van de BAK van Boemeldonck in de gaten.