Geen nieuwe Cito-toets met Karnaval

De vervanger van de Cito-toets staat vanaf 2024 gepland in de eerste weken van februari. Dit betekent dat de kinderen van groep 8 volgend jaar in de week voor of tijdens karnaval deze nieuwe doorstroomtoets moet maken. De BAK van Boemeldonck roept in navolging van verschillende Limburgse carnavalsverenigingen de minister op om de periode van toetsing te verruimen.

Veel kinderen zijn in deze week druk bezig met de laatste voorbereidingen voor karnaval. “Karnaval is een feest dat met alle generaties gevierd wordt. Daarbij is de jeugd bij ons enorm belangrijk, zij zijn de toekomst” aldus Thomas van Gool, voorzitter van de BAK. “Uit ervaring blijkt dat veel kinderen deze week moeite hebben om zich te concentreren op school, een slecht moment dus voor zo’n toets.”

In een reactie op de vragen van de Limburgse carnavalsverenigingen zegt het ministerie dat de scholen hun evenementenplanning moeten aanpassen. Karnaval is echter geen ‘evenement’ dat je zomaar verplaatst, het is traditie en heeft een aanloopfase waar veel jongeren bij betrokken zijn.

Thomas van Gool: “Verruim de weken waarin de toets afgenomen kan worden en zorg ervoor dat de vele kinderen in (met name) het zuiden van het land kunnen genieten van een onbezorgd karnaval. Zodat de tradities doorgegeven kunnen worden en natuurlijk ook de toets ongestoord op een ander moment gemaakt kan worden.”

Naast een oproep aan de minister roept de BAK ook Kamerleden op om de verruiming van de afname van de doorstroomtoets op de agenda te zetten. “Kamerlid of werkzaam bij het ministerie van onderwijs en geïnteresseerd in een werkbezoek om de karnavalstraditie te ervaren? Natuurlijk meer dan welkom in Boemeldonck in de periode vanaf 11-11.”