Workshop Jureren

Workshop Jureren – Hoe beoordeelt de jury de deelnemers?

Voor wie is deze workshop?

Deze workshop is voor alle Boemeldonckers die willen weten hoe jureren werkt. Er is geen leeftijd gebonden aan deze workshop. Het is zeker interessant voor ontwerpers van wagens, in welke categorie van Kinderoptocht of Grote Optocht dan ook, om eens een kijkje te nemen in de keuken van de jury!

Wat kost het?
De kosten voor het volgen van deze workshop zijn de inspanningen en inzichten die je opdoet. Verder is deze workshop gratis.

Wanneer en waar is het?

De workshop jureren wordt gegeven op de Montessori+ aan de Straatweide 30. De bijeenkomst vindt plaats op:

Woensdag 26 juni van 19:30 tot 21:30

Wat ga je leren?

Maandenlang wordt er door een grote groep Boemeldonckers enorm veel energie gestoken in het realiseren van de meest prachtige optochtcreaties. Meedoen aan de optocht en trots je creatie aan het publiek laten zien is natuurlijk al fantastisch. Maar wat het echt leuk en vooral heel spannend maakt, is het feit dat je meedoet aan een wedstrijd met een zenuwslopende maar onvergetelijke prijsuitreiking na afloop van de optocht.

Al die tijd en moeite, waarbij in twee momenten van een aantal minuten wordt bepaald hoe goed je creatie is ten opzichte van de rest. Maanden bouwen versus 10 minuten beoordelen. Hoe ontzettend belangrijk is het daarom niet om kennis te hebben van wat er in die 10 minuten gebeurt en hoe dit in zijn werk gaat?

De jury werkt met duidelijke kaders en spelregels. Deze staan grotendeels op papier in het juryreglement. Toch is onze ervaring dat zelf jureren een unieke ervaring is. Een ervaring die invloed heeft op de manier waarop je naar creaties gaat kijken. Dit maakt deze workshop heel waardevol. We laten in de workshop deelnemers met behulp van bestaande beelden zelf ervaring opdoen met het jureren. Daarbij kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat dit de blik waarmee je in de toekomst naar een creatie gaat kijken blijvend zal beïnvloeden. Dit met een beter en vooral bewuster ontwerp- en bouwproces als resultaat!

De workshop kent een aantal onderdelen. Op de eerste plaats zullen we kort toelichten welke algemene instructies en gedragsregels de juryleden meekrijgen om hun rol goed en integer uit te kunnen voeren. Vervolgens laten we de deelnemers plaatsnemen op de stoel van de jury en beoordeel je een aantal optochtcreaties uit het verleden. Dit wordt in eerste instantie ‘uit de losse pols’ gedaan. Hierna worden de verschillende jurycriteria toegelicht en krijgt iedere cursist een criterium toegewezen zoals de juryleden dit ook krijgen tijdens de optocht. Je beoordeelt hierna opnieuw de creaties, maar nu met meer achtergrondkennis en vanuit het criterium dat je toegewezen hebt gekregen. Er wordt een ‘officiële’ puntentelling gehouden en hieruit volgt een eindklassement. Deze eindklassering wordt gespiegeld aan de eerste beoordeling die uit de losse pols werd gedaan. Overeenkomsten en verschillen worden besproken.

Door wie wordt de workshop gegeven?

De workshop wordt gegeven door Lodewijk Meeuwis (juryvoorzitter van de Grote Optocht), Nikkie de Peijper-de Groot (juryvoorzitter van de Kinderoptocht), Coralie ten Holter, Jasper Korving en Charlotte Pollé.

Doede mee? Schrijf je dan nu in!