Grote Optocht

De Grote Optocht

Op karnavalszondag trekt de Grote Optocht door de straten van Boemeldonck. Een optocht die landelijk bekend staat om de hoge kwaliteit van het deelnemersveld. De A-wagens zijn wel 11 meter hoog en worden niet voor niets ‘kastelen op wielen’ genoemd.

Tijden

De Grote Optocht start om 13.00 uur op de Markt. Reken vervolgens op zeker 2 uur kijk-, luister- en feestgenot voordat de laatste wagen weer terug is op de Markt. De A- en B-wagens worden na afloop van de optocht op de Markt opgesteld. Hier kun je ze bekijken tot  dinsdag ochtend 11:11 uur 

Optochtroute

De optocht start op de Markt en volgt daarna de route Kapelstraat, Molenstraat, Westerkim, Groenstraat, Middenweg, Haverdijk en Loopstraat (ontbinding). De route is geheel autovrij.

Deelnemers aan de optocht

Deelnemers aan de optocht strijden om de winst in hun eigen categorie. Er zijn vijf categorieën:

CategorieOmschrijving
AWagens tot 11 meter hoogte
BWagens tot 8,5 meter hoogte
CGroepen
DDuo´s en trio´s
EIndividuelen

Download hieronder de deelnemerslijst van de Grote Optocht:

Deelnemerslijst Kinderoptocht en Grote Optocht 2023


Tips voor een bezoek aan de optocht

 • De toegang is geheel gratis.
 • Voor de veiligheid staan er dranghekken langs een groot gedeelte van de optocht. Achter de hekken kun je veilig feesten, laat ze dus lekker staan.
 • Staan er geen hekken? Blijf dan op het trottoir, zo hebben de wagens en loopgroepen voldoende ruimte om te passeren.
 • Langs de route zijn er meerdere eet- en drinkgelegenheden. Maak hier vooral gebruik van, de bijdrage van deze ondernemers zorgt ervoor dat de optocht gratis toegankelijk is.
 • Op meerdere locaties vind je openbare toiletten.
 • Volg altijd de instructies op van onze verkeersregelaars, optochtcommissarissen (herkenbaar aan het groene hesje met BAK-logo en opschrift COMMISSARIS) en bestuursleden (herkenbaar aan de rode BAK-jas).
 • Denk ook aan het milieu, gebruik alleen afbreekbare confetti en gooi je afval in de afvalbakken.

Soms lijkt het alsof alles kan en mag met karnaval. Toch zijn er een aantal dingen die niet zijn toegestaan:

 • Het plaatsen van obstakels op het trottoir, zoals partytenten. Hierdoor kan het publiek niet goed doorlopen.
 • Het voeren van een open vuur.
 • Het blokkeren van kruisingen met bijvoorbeeld auto’s of tenten.

Informatie voor bezoekers van buiten Prinsenbeek

Je vindt Prinsenbeek direct aan de A16. Neem afslag 17 (Breda-Noord/Prinsenbeek) en volg de aanwijzingen op van onze verkeersregelaars. Zij wijzen je naar een gratis parkeergelegenheid, vervolgens is het 10 minuten lopen naar de optocht.

Met de trein naar Prinsenbeek

Stap uit bij station Breda-Noord/Prinsenbeek en loop via de voetgangersbrug over de A16 naar Prinsenbeek. Volg vervolgens de aanwijzingen van de verkeersregelaars. De loopafstand is ongeveer 10 minuten.

Voor bussen gelden afwijkende dienstregelingen, klik hier voor meer info.

 
Informatie voor inwoners van Prinsenbeek

Vanaf 9.00 uur wordt de optocht voorbereid en is het centrum afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer. Er zijn geen ‘oversteekplaatsen’. Het centrum is wel bereikbaar per fiets of te voet en natuurlijk voor de hulpdiensten.

Voor de volgende straten gelden aanvullende regels:

 • Dringend verzoek om alle auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen van de openbare weg te verwijderen voor zondag 09.00 uur: Kapelstraat, Molenstraat, Westerkim, Groenstraat, Middenweg, Haverdijk, Loopstraat, Gertrudislaan, Pasquelaan en Beeksestraat (van huisnummer 54 t/m rotonde) en de route Brielsedreef/Postbaan naar de Schutsestraat. Deze straten maken onderdeel uit van de optochtroute of de calamiteitenroute voor hulpverleners.
 • Tijdens de optocht geldt een stopverbod in de Beeksestraat, aan de evenzijde tussen de rotonde en de Weimersedreef.

Bekijk de optocht online en op tv

De Grote Optocht van Boemeldonck wordt live uitgezonden op BredaNu en deze is ook live te bekijken via het BAK YouTube kanaal. Klik hier. 


Prijsuitreiking

Nadat de Grote Optocht door de Boemeldonckse straten is getrokken, vindt ’s avonds de Prijsuitreiking plaats in De Drie Linden. Bekijk hieronder de tijdschema’s per optochtcategorie:

C- categorie: 19:30 uur
D- categorie: 20:15 uur
E- categorie: 20:55 uur
B- categorie: 21:10 uur
A- categorie: 22:20 uur

De prijsuitreiking van de Grote Optocht is dit jaar ook te volgen via een livestream op het BAK Youtube kanaal: klik hier