Grote Optocht

Informatie Grote Optocht

Alles wat je als bezoeker of bewoner moet weten over de Grote Optocht van Boemeldonck

Op karnavalszondag trekt de Grote Optocht door de straten van Boemeldonck. Een optocht die landelijk bekend staat om de hoge kwaliteit van het deelnemersveld. De A-wagens zijn wel 11 meter hoog en worden niet voor niets ‘kastelen op wielen’ genoemd. De prachtige B-wagens en ludieke acts maken de Grote Optocht compleet. Kom op karnavalszondag naar Boemeldonck en beleef het echte karnaval.  

Starttijd en optochtroute

De Grote Optocht start om 12:30 uur (let op: een half uur eerder dan voorheen) op de Markt. Reken op zeker 2 uur kijk-, luister- en feestgenot.


De meeste A- en B-wagens worden na afloop van de optocht op de Markt opgesteld. Hier kun je ze bekijken tot dinsdagochtend 11:11 uur.

Optochtroute

De optocht start op de Markt en volgt daarna de route Beeksestraat, Velsgoed, Molenstraat, Westerkim, Groenstraat, Middenweg, Haverdijk en Loopstraat (ontbinding). De route is geheel autovrij.

Karnaval in Boemeldonck App

Via de Karnaval in Boemeldonck App kun je live bijhouden waar de A- en B-wagens zich bevinden. Ook vind je hier een plattegrond met belangrijke informatie over de horeca en toiletvoorzieningen. 

Stem op je favoriet

Sinds dit jaar is er ook een publieksprijs beschikbaar. Via de Boemeldonck App kun jij aangeven welke deelnemer op jou de meeste indruk maakt. Je kunt 1 stem uitbrengen voor de wagens (A/B categorie) en 1 stem voor de overige deelnemers (C/D/E categorie). Stemmen kan tot de laatste deelnemer binnen is. De winnaars van de publieksprijzen worden uitgereikt tijdens de prijsuitreiking. Bij aanvang van de categorie waarin de publieksprijs gewonnen is. 

Deelnemers aan de optocht

Deelnemers aan de optocht strijden om de winst in hun eigen categorie. Er zijn vijf categorieën:

A – Wagens tot 11 meter hoogte
B – Wagens tot 8,5 meter hoogte
C – Groepen
D – Duo´s en trio´s
E – Individuen

Download hier de deelnemerslijst van de Grote Optocht van 2024

Winnaars afgelopen jaar

Winnaar A: CV de Dwarsliggers – Doede mee in de Drukke-rij?!

Winnaar B: CV de Apenkoppen – 11,10,9,8,7,6,5,4,3,2,1…

Winnaar C: CV den BAKvinders – Kunde gij het nog over dun balk gooije?

Winnaar D: Do Drietos – Spoorloos

Winnaar E: CV de Kriebels – GANGmaoker

Bekijk hier de gehele uitslag van de Grote Optocht 2024. 

Reserveer je plek op de tribune

Dit jaar staat er voor het eerst een tribune aan het Velsgoed. Vanaf de tribune kun je de optocht perfect zien. De ideale manier om ieder detail van de ‘kastelen op wielen’ in je op te nemen. Reserveer nu je online ticket voor € 20 per stuk. 

Bestel hier je kaarten!

Tips voor een bezoek aan de optocht

  • De toegang is geheel gratis, met uitzondering van de bezoekerstribune.
  • Aan het Velsgoed staat een bezoekerstribune. Koop hier je kaarten.
  • Voor de veiligheid staan er dranghekken langs een groot gedeelte van de optocht. Achter de hekken kun je veilig feesten, laat ze dus lekker staan, direct na de laatste optochtdeelnemer verwijderen wij deze dranghekken!
  • Staan er geen hekken? Blijf dan op het trottoir, zo hebben de wagens en loopgroepen voldoende ruimte om te passeren.
  • Langs de route zijn er meerdere eet- en drinkgelegenheden. Maak hier vooral gebruik van, de bijdrage van deze ondernemers zorgt er mede voor dat de optocht gratis toegankelijk is.
  • Op meerdere locaties vind je openbare toiletten.
  • Volg altijd de instructies op van onze verkeersregelaars, optochtcommissarissen (herkenbaar aan het groene hesje met BAK-logo en opschrift COMMISSARIS) en bestuursleden (herkenbaar aan de rode BAK-jas).
  • Denk ook aan het milieu, gebruik alleen afbreekbare confetti en gooi je afval in de afvalbakken. 

Soms lijkt het alsof alles kan en mag met karnaval. Toch zijn er een aantal dingen die niet zijn toegestaan:

• Het plaatsen van obstakels op het trottoir, zoals partytenten. Hierdoor kan het publiek niet goed doorlopen.

Het voeren van een open vuur.

Het blokkeren van kruisingen met bijvoorbeeld auto’s of tenten.

Harde muziek
Bekijk hier de locatie van de toiletvoorzieningen.

Overige informatie

Tijdschema prijsuitreiking

Op zondagavond vindt de prijsuitreiking plaats in De Drie Linden. Hierbij geldt het volgende tijdschema:
C- categorie: 19:30 uur
D- categorie: 20:15 uur
E- categorie: 20:55 uur
B- categorie: 21:10 uur
A- categorie: 22:20 uur

Uitzendingen Grote Optocht en Prijsuitreiking

Zowel de Grote Optocht als de prijsuitreiking zijn live te bekijken via de livestream op het YouTube-kanaal van Boemeldonck.

De Grote Optocht is daarnaast te bekijken via BredaNu (live), Omroep Brabant en Baronie TV (live). Ook de prijsuitreiking is live te volgen via Baronie TV. 

Link naar livestream Grote Optocht
Link naar Prijsuitreiking Grote Optocht

Bereikbaarheid Prinsenbeek

Je vindt Prinsenbeek direct aan de A16. Neem afslag 17 (Breda-Noord/Prinsenbeek) en volg de aanwijzingen op van onze verkeersregelaars.  Er is ook een parkeerplaats voor minder valide bezoekers. Die vind je bij voetbalvereniging Beek Vooruit. 

Met de trein naar Prinsenbeek

Prinsenbeek is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Vermijd dus de drukte en kom met de trein. Stap uit bij station Breda-Noord/Prinsenbeek en loop via de voetgangersbrug over de A16 naar Prinsenbeek, dit is op slechts 5 minuten loopafstand tot de optocht. Je komt dan direct aan bij de optochtroute. Volg altijd de aanwijzingen van de verkeersregelaars. 
Voor bussen gelden afwijkende dienstregelingen, klik hier voor meer info.

Woon je in de omgeving van Boemeldonck, dan verzoeken je om zoveel als mogelijk per fiets te komen, er is voldoende gelegenheid om je fiets te stallen.

Verkeersmaatregelen Boemeldonck

Vanaf 10:00 uur wordt de optocht voorbereid en is het centrum afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer. Er zijn geen ‘oversteekplaatsen’. Het centrum is wel bereikbaar per fiets of te voet en natuurlijk voor de hulpdiensten. Heb je met de auto toegang nodig tot de route, bijvoorbeeld vanwege thuiszorg? Vraag dan een doorrijkaart aan via jessica@boemeldonck.nl.

Onderstaande verkeersmaatregelen gelden tot ongeveer 18:30 uur. Volg altijd de instructies van de verkeersregelaars.  

 
 
 

Verwijder alle voertuigen voor zondag 10:00 uur

Beeksestraat, Velsgoed, Molenstraat, Westerkim, Groenstraat, Middenweg, Haverdijk, Loopstraat, Gertrudislaan, Pasquelaan, Kapitelhof en Beeksestraat (van huisnummer 1 t/m rotonde) en de route Brielsedreef/Postbaan naar de Schutsestraat. Deze straten maken onderdeel uit van de optochtroute of de calamiteitenroute voor hulpverleners.

 
 
 

Stopverbod aan 1 zijde en andere zijde parkeerverbod

o Pasquelaan, Peperbos en een gedeelte van de Beeksestraat (huisnummer 1 t/m rotonde)
o Brielsedreef (huisnummers 1 t/m 27)
o Postbaan (huisnummers 1 t/m 26)
o Gertrudislaan;
o Loopstraat;
o Zuidlaan (tussen Groenstraat en kruising met Vliet);
o Beeksestraat tussen de rotonde en de Weimersedreef aan de ‘even huisnummerzijde’ een stopverbod.

 
Zijwegen

Voor alle zijwegen die gelden aan de optochtroute geldt dat ze om veiligheidsredenen vrij moeten zijn van geparkeerde voertuigen (tot 100 meter van de optochtroute).

Het is tussen 12:30 – ca 15:30 uur NIET mogelijk de Backer Ruebweg op te rijden richting Breda en de A16. Inkomend verkeer vanuit Breda/A16 heeft wel toegang tot Boemeldonck. Er is een omleidingsroute via de Zanddreef actief evenals een route via de Weimersedreef, Brielsedreef, Grintweg richting Haagse Beemden. 

Er zijn omleidingsroutes ingesteld voor doorgaand verkeer. Volg de gele omleidingsborden met nr. 1 of met nr. 2 om rondom Prinsenbeek te rijden c.q. richting de A16 te geraken.

Sponsoren Grote Optocht:
Sponsoren Thema Optochten:
Hoofdsponsoren: